Seksuoloog of sekscounselor: dit is het verschil

Je wil wat verbeteren op seksgebied. Bij wie klop je dan aan: de seksuoloog, een sekscounselor of een coach? Wat is het verschil eigenlijk?

Ik zet ze voor je op een rij.

Bijna iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel mee te maken: uitdagingen in op seksgebied. Logisch, want seksualiteit is een belangrijk onderdeel van je leven. Of je nu veel seks hebt of juist niet, seksualiteit hoort bij het mens-zijn.

Grote kans dus dat je op een dag denkt: ‘Die seks moet toch beter kunnen, hoe gaan we dat aanpakken?’ Of misschien wil je meer zelfvertrouwen krijgen in bed of vind je dat jullie ‘het’ vaker zouden moeten doen.

Er zijn dan verschillende deuren waar je op kunt kloppen voor advies. Om je te helpen in je keuze zet ik een paar opties voor je op rij.

Seksuoloog, sekscounselor
of sekscoach?

De seksuoloog

Om te beginnen: seksuoloog is geen beschermd beroep. In principe mag iedereen zich zo noemen, net zoals bijvoorbeeld een journalist of een kunstenaar dat mag. 

Er zijn wel opleidingen, cursussen en studies op het gebeid van seksuologie, maar die zijn dus niet verplicht om de titel ‘seksuoloog’ te mogen voeren. Maar vaak is een seksuoloog een arts, psycholoog of maatschappelijk werker die zich richt op seksvraagstukken.

Wat doet een seksuoloog?

Soms mag een seksuoloog je ook medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld wanneer hij of zij ook arts is. Dat is natuurlijk handig als je een medische of lichamelijke klacht hebt.

Verder zie je bij psychologen vaak dat het speuren naar de oorzaak van je probleem minstens net zo veel aandacht krijgt als het kijken naar de toekomst en het vinden van een oplossing. 

seksuoloog of sekscounselor verschil

De sekscounselor

Bij een sekscounselor kun je terecht als je iemand wil die met je meedenkt over je seksleven. Je kunt er terecht voor praktische tips en je kunt je verhaal kwijt.

Ook helpt een sekscounselor je bij het structureren van je gedachten. Daardoor wordt het makkelijker om te beslissen welke volgende stap je wil zetten. 

Anders dan bijvoorbeeld een psycholoog, kijkt de sekscounselor minder naar je verleden en meer naar de toekomst. De counselor mag geen medicijnen voorschrijven of medisch advies geven. 

De sekscoach

Ook dit is geen beschermd beroep. De sekscoach geeft je meestal tips om het spannender te maken in de slaapkamer. Sommige coaches houden het bij de theorie, anderen komen daadwerkelijk bij je thuis om je ‘praktijkles’ te geven.

Zeker in het laatste geval is het natuurlijk slim om heel goed te kijken bij wie je aanklopt.

En wat doe ik dan?

Ik ben sekscounselor. Je kunt bij mij terecht met vragen over je seksleven en alles wat daarbij komt kijken. Omdat ik me richt op mensen met een vaste partner, gaan de gesprekken bij mij naast seks ook vaak over communicatie en relaties.

Ik kan je bijvoorbeeld vertellen hoe je sleur kunt vermijden, hoe je meer van seks kunt gaan genieten en hoe je erover kunt praten met je partner. Ook de juiste mindset en ontspanning vind ik belangrijk.

Ik geef alleen tips en advies; dus geen praktijklessen. Dat laat ik aan jou en je partner over.

Mijn kennis haal ik uit het volgen van trainingen over vitaliteit, seksualiteit, communicatie, relaties en ontspanning. Daarnaast lees ik ontzettend veel boeken over die onderwerpen en heb ik sinds 2000 een vaste relatie.

Meer over mij lees je hier >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *